Sant Hipòlit de Voltregà al Festival Salmôn
Les àrees de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà implicades en el projecte Stalkers del Festival SALMÔN amb la participació de dos joves.
Stalkers (dispositiu per a joves curadors-es) és una proposta del Festival SÂLMON, el Sismògraf (el festival que detecta el moviment), Fira Tàrrega i el Festival TNT amb la col·laboració dels Ajuntaments d’El Prat, Alcover i Sant Hipòlit de Voltregà.
Dos joves entre 18 i 25 anys de cadascun dels municipis dels festivals i els ajuntaments participants tindran l’oportunitat de viure els festivals des de dins un dispositiu pensat perquè els i les joves interessades per la curadoria de les arts vives puguin conèixer de primera mà aquesta pràctica en profunditat, assistint a festivals i esdeveniments artístics acompanyats de creadors i creadores, gestors i gestores culturals i altres agents del sector.
Durant el Festival SÂLMON, els Stalkers estaran acompanyats i compartiran amb els artistes brasilers: Neto Machado i Jorge Alencar.
Neto Machado
Neto Machado és un artista brasiler que treballa en els camps de la dansa, el teatre, les arts visuals i el cinema. Neto és un dels responsables del festival anual “IC-Encuentros de Arte”, que es fa cada agost a Salvador – Bahia – Brasil. Els seus treballs artístics s’han vist a més de 50 ciutats del Brasil i també ha participat en diferents projectes a Europa, amb Jan Ritsema, Xavier Le Roy, Thiago Granato i Bojana Cvejić. Neto també ha participat en molts contextos de residències artístiques, entre ells: Akademie Schloss Solitude y PACT Zollverein, Alemania; MIT, EE.UU. Centro Chorégraphique Nacional de Montpellier i PAF, Francia; Festival de Steirischer Herbst, Austria, Festival Panorama, Río de Janeiro, entre d’altres.
Jorge Alencar
Jorge Alencar es dedica a la dansa, l’audiovisual, el teatre, el comissariat artístic, l’escriptura i l’educació. Graduat en Comunicació Social (UCSAL) i Dansa (UFBA), també té una Màster en Arts Escèniques (UFBA). Entre les seves obres hi trobem el llargmetratge “Pinta” i l’stand up dance comedy “Tombé”. Les seves obres han girat per totes les regions brasileres i en diferents contextos internacionals. El 2016 va participar a l’exposició coreogràfica “Temporary Title” de Xavier Le Roy al Centre Pompidou (Festival d’Automne – París) i va dirigir performances èpiques amb dotzenes dedrag queens a Salvador (Brasil). Des del 2006 s’encarrega del IC-Encontro de Artes i, des del 1998, dinamitza el col·lectiu artístic brasiler Dimenti.
El passat dia 28, vam tenir la visita dels dos artistes a Sant Hipòlit de Voltregà, i vam poder compartir un espai d’intercanvi d’impressions i els vam aproximar a les polítiques culturals del municipi. També va ser un espai per posar el primer vincle entre artistes i els joves del municipi que participaran en el projecte.
Va ser un honor poder-los tenir aquí a Sant Hipòlit de Voltregà i poder compartir aquest espai amb ells donat que són dos artistes internacionals que a partir d’ara ja podran posar al mapa el poble de Sant Hipòlit de Voltregà, com un poble culturalment molt actiu i amb ganes de treballar la creativitat i l’art.